Objavljeno u medijima

Uvijek u tijeku uz ruralno.eu

U hrvatskom je međumrežnom prostoru od sredine prosinca prisutna stranica na domeni www.ruralno.eu koja ima za cilj informirati o novostima u ruralnom području RH. Najavljivati će i analizirati natječaje iz Programa ruralnog razvoja, nuditi odgovore koje nećete pronaći drugdje. Predstavljat će proizvode malih OPG-ova, informirati o aktivnostima mladih na ruralnom prostoru. Prikazivat će i primjere […]

Kako ostvariti potporu za očuvanje ili izgradnju suhozida?

Uskoro kreće prvi natječaj u kojem će biti moguće aplicirati za dodjelu sredstava namijenjenih izgradnji suhozida i terasastih površina. Više doznajte u tekstu objavljenom u prilogu “Gradimo u kamenu” dnevnika Slobodna Dalmacija  

Natječaji za podmjere 6.2 i 6.4 Programa ruralnog razvoja

Ako imate poljoprivredno gospodarstvo koje se bavi isključivo poljoprivredom, a nemate registriranu dopunsku djelatnost, razmislite o prijavi na podmjeru 6.2. Ako se, pak, bavite, primjerice, turizmom i planirate proširiti kapacitete, podmjera 6.4. vaš je izbor.

Do EU novca preko LAG-ova

Prije nekoliko dana završeni natječaj za podmjeru 6.3 Programa ruralnog razvija, onu namijenjenu ulaganjima u mala poljoprivredna gospodarstva, još je jednom pokazao kako je interes poljoprivrednika za ovakvim ulaganjima velik, no, nažalost, sigurno je kako novca neće biti dovoljno za sve pristigle prijave. Mnogo dobrih i kvalitetnih projekata neće biti financirano jer neće ostvariti dovoljan broj bodova potrebnih za poziciju na rang-listi koja osigurava prolaz i dodjelu financijskih sredstava.

EU sufinanciranje ruralnog razvoja

U pretpristupnom razdoblju, od stjecanja statusa zemlje kandidata za članstvo u EU pa do trenutka pristupanja, Hrvatska se koristila sredstvima SAPARD i IPARD programa. Ona su financijski bila neznatna u odnosu na sredstva koja su nam danas na raspolaganju, no ti su nam programi ipak poslužili za prihvaćanje nekih novih pravila u dodjelama potpora u odnosu na ona koja su vrijedila dotad.

Povoljni zajmovi, jamstva i krediti

Početkom listopada u Ministarstvu poljoprivrede potpisana su 263 ugovora s korisnicima mjere 4 Programa ruralnog razvoja, ukupno vrijedna više od 232 milijuna kuna, koji su svoje prijave podnosili na natječaj zaključen krajem travnja ove godine.

Uhvatite 15.000 eura potpore za male poljoprivrednike

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi su 27. lipnja ove godine objavili treći natječaj za provedbu podmjere 6.3, namijenjene ulaganjima u mala poljoprivredna gospodarstva, koja mogu ostvariti potporu za aktivnosti čija vrijednost nije manja od 15.000 eura.

Mjera 6.4 za ruralni turizam u malim mistima

Natječaj za mjeru 6.4 raspisan je sredinom lipnja, no prijave se mogu početi podnositi od 18. srpnja do 28. rujna. Detaljno tko se može, za koje djelatnosti i kako prijaviti.