Novosti

Rok za prijavu za podmjeru 6.2 produžen do 10. rujna

Ministarstvo poljoprivrede je 7. kolovoza objavilo vijest kako je završetak natječaja za tip operacije 6.2.1. Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti pomaknut s 10. kolovoza 2020., na 10. rujna 2020.

Podsjećamo, tip operacije 6.2.1  – Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti pruža mogućnost ulaganja u:

  1. preradu i/ili marketing i/ili izravnu prodaju proizvoda
  2. usluge u ruralnim područjima (usluge u poljoprivrednim, šumarskim i veterinarskim djelatnostima, usluge u društvenim djelatnostima, intelektualne usluge)
  3. tradicijske i umjetničke obrte
  4. turizam u ruralnom području

Neki od osnovnih kriterija prihvatljivosti koji se odnose na ovu podmjeru kažu kako Poljoprivredno gospodarstvo mora u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu imati ekonomsku veličinu (EVPG) od najmanje 1.000 eura, što je vrijednost koja se ostvaruje posjedom oko 0,5 ha maslina ili 0,3 ha vinograda ili 0,12 ha povrća. Kako ekonomska veličina čini zbir svih kategorija proizvodnje jednog poljoprivrednog gospodarstva, ekonomska veličina od 1.000 EUR-a, ostvaruje se i kombinacijama pojedinih kultura. U tom je slučaju potrebno manje od navedenih površina svake pojedine kulture.  Ovu ekonomsku veličinu donijet će i omanje stado od primjerice devet ovaca ili 7 rasplodnih koza.

Kolika je veličina pojedinog Poljoprivrednog gospodarstva možete doznati u ispostavama Uprave za stručnu podršku u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede (bivša Savjetodavna služba)

Potpora 50.000 EUR

Intenzitet potpore u ovoj podmjeri iznosi 100%, odnosno vrijednost potpore je 50.000 EUR-a po korisniku, fiksno. Dakle, nije moguće zatražiti iznos manji od spomenutog, odnosno poslovni plan treba biti izrađen na vrijednost troškova u minimalno tolikom iznosu. Ono što je važno jest kako se svaki korisnik spomenute podmjere kojemu su dodijeljena sredstva, mora nastaviti baviti nepoljoprivrednom aktivnošću za koju je ostvario potporu, najmanje tijekom pet godina od trenutka konačne isplate cjelokupne potpore.

Ako ste među onima koji su dvojili prijaviti se ili ne, sada imate dovoljno vremena za prikupiti svu dokumentaciju i prijaviti se.

SpartiuM consulting stoji vam na usluzi.